Psihologia alergarii — March 2, 2012
ER: Servus Daniela, am venit azi la timp, la 12.30, dar de data aceasta a inmugurit primavara. Nu-i asa ca si pe cel mai insensibil il misca un pic aceasta trecere de la iarna la lumina!
D: „Nimic nu e atât de frumos ca o primăvară”, a spus poetul Gerard Manley Hopkins. Reamintiţi-vă cum miroase aerul la ţară, umplându-vă de optimism, de forţe reînnoite după iarnă. Este vremea ca toate cotloanele şi gândurile să se scuture de pânzele de păianjen şi să vă aventuraţi în aer liber, acolo unde veţi găsi o mulţime de lucruri de făcut pentru binele corpului şi a gândurilor. Aici sunt doar unele dintre ele.
ER: Adevarat, ajuta-ma si tu! E numai bine sa incepem planificarea pentru evenimentele sportive la care vrem sa participam si sa ne focusam pentru pregatirea lor, mai mult avem ocazia sa scapam de depresia de sezon, nu-i asa?
D: Ma întrebi despre depresia de sezon şi ce tip de mişcare ar combate cu success manifestările ei… Studiile clasice spun că nu exista un exerciţiu fizic mai bun decat un altul in tratarea starilor de anxietate sau depresie de sezon. Cu toate acestea, Paluska si Schwenk (2000), au aratat ca activitatea aerobica, stretching-ul, exercitiile de imbunatatire a flexibilitatii, toate sunt extreme de eficiente în combaterea starilor de depresie. Aceasta pentru că un astfel de “tratament” se concentreaza pe activitatea fizica in sine, pe executarea miscarilor si explicarea acestora, pe efectele lor asupra starii fizice, care va transmite la randul sau semnale pozitive psihicului. Buna dispozitie pe care o ofera exercitiile fizice este de durata, desigur cu conditia sa faceti miscare in mod regulat. Mai mult de atat, endorfinele sau “hormonii fericirii”, care urmeaza exercitiului fizic, s-au dovedit a fi promotori ai sanatatii. Propuneti-va exercitii pe care le puteti executa cu uşurinta si cresteti gradual intensitatea si dificultatea acestora, pentru a va asigura multumirea reusitei. Nu va propuneti mai mult decat puteti executa. Acest lucru nu va face decat sa va sporeasca nemultumirile, care se vor adauga nefericit fondului psihic deja vulnerabil. Nu riscati o suprasolicitare a organismului. El are nevoie de relaxare, nu de eforturi suplimentare.
ER: Vin mai mult si accetuez, trebuie sa tragem mai mult sa nu ne multumim imediat si premiem pentru ceea ce am realizat, tot timpul mai este loc de mai bine!
D: Pana la urma este vorba despre o supralicitare a corpului care apare atunci cand cineva isi impinge corpul dincolo de limitele acceptate. Daca acest lucru se intampla in timp ce se realizeaza in mod constient exercitii fizice de diminuare a starii de depresie, e foarte probabil ca acele exercitii sa inceapa sa actioneze impotriva obiectivului stabilit initial. Deci, nu transformati sportul intr-o arma care sa se intoarca impotriva dumneavoastra, ci folositi-l ca pe un aliat.
…..iar in loc de final: Nu lasa niciodata un succes sa ti se urce la cap sau o infrangere sa se aseze la inima.
ps: nu uita, in fiecare vineri , la 12.30 vorbim despre Psihologia Alergarii